Camocağı Projeleri

Vakıf kurucumuz Yılmaz Yalçınkaya’nın cam sanatına olan ilgisi ilkokulda bir gaz lambası atölyesine gitmesiyle başlamış. Bu nedenle Vakıf olarak en önem verdiğimiz projelerimizden biri çocuklara camı sevdirmektir.

Okul döneminde, ilk ve orta öğretim için hazırladığımız, müfredatla paralel gezi programıyla yılda ortalama 30.000 çocuğu tanıştırmaktan gurur duyuyoruz.

Taksim Metrosunda Cam’dan Hayvanat Bahçesi

Amerikalı Sanatçı Mark Eckstrand’ın yürüttüğü ve daha önce Amerika, Rusya ve Letonya gibi ülkelerde gerçekleştirilen proje kapsamında, Beykoz bölgesinde yaşayan ve maddi olanaklardan yoksun çocuklar,önce doğadaki hayvanların resmini yaptılar. Sonrasında Türk ve yabancı cam sanatçılarından yardım alarak bu resimleri füzyon tekniğiyle küçük cam panolara dönüştürdüler.

Bu panolar da birbirine eklenerek Taksim Metro İstasyonu’nda tahsis edilen alana kalıcı olarak yerleştirildi. Çalışma, çocukların, sanatçıların ve özel davetlilerin katıldığı bir törenle açıldı.

Cam Ocağı ve Beykoz Belediyesi’nin girişimiyle gerçekleştirilen projeye yurtiçi ve yurtdışından pek çok kişi ve kurum destek verdi.

“Artist in Residence” Projesi

İstanbul Kalkınma Ajansı Yaratıcı Endüstrilerin Geliştirilmesi Mali Destek Programı ile katkılarıyla…

İstanbul Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen Beykoz’da Cam Sanatçıları için Araştırma, Geliştirme ve Üretim Platformunun Oluşturulması Projesi (Artist in Residence) kapsamında 8 Türk 10 yabancı sanatçının Cam Ocağı Vakfı kampüsünde 3er haftalık dönemler halinde çalışmaları sağlandı. Bu süreçte Cam Ocağı Vakfı’nı ziyaret eden ….. çocuk bu sanatçıları çalışırken izleme fırsatı yakaladı. Ayrıca üniversitelerin cam bölümlerinde okuyan genç sanatçı adayları da bu sanatçılara asistanlık yaparak kendi ufuklarını geliştirme imkanı yakaladı.

Bir Usta Bin Usta

Anadolu Sigorta işbirliği ile…

Anadolu Sigorta “Bir Usta Bin Usta” projesiyle, sekizinci yılında kaybolmaya yüz tutan meslekleri canlandırmaya ve yeni usta adayları yetiştirmek üzere Cam Ocağı Vakfı ile işbirliği yaparak, 20 genç usta adayını, 12 hafta toplam 84 saat sıcak cam atölyesinde eğitti. Ustabaşımızın ustasınında konuk olduğu programda duygusal anlar yaşandı.

Türk Cam Sanatında Yeni teknikler Projesi

İstanbul Kalkınma Ajansı Yaratıcı Endüstrilerin Geliştirilmesi Mali Destek Programı ile katkılarıyla…

İstanbul Kalkınma Ajansı, 2021 yılı “Yaratıcı Endüstrilere Destek Programı” kapsamında “Türk Cam Sanatında Yeni Teknikler” konulu projemizin hazırlıkları başladı. Birleşmiş Milletler’in 2022’yi “Uluslararası Cam Yılı” ilan etmesi ile denk düşen bu çalışma ile cam sanatının dünya çapında gördüğü değere verdiğimiz destek anlamında ayrıca gururluyuz

18. yüzyılda, İtalya’daki Murano Adası’na eğitime gönderilen Mevlevi Dervişi Mehmet Efendi’nin dönüşte Beykoz’da kurduğu cam atölyesinde, filigrano tekniğini Türk ve İslami formlarla bir araya getirmek suretiyle ortaya çıkardığı Çeşm-i Bülbül (Bülbül’ün Gözü) tekniğinden aldığımız ilhamla yola çıktık.

İtalyan ve İskandinav cam tekniklerinden Reticello, Zanfirico, Tessuto ve Overlay tekniklerini Türk cam sanatına kazandırmak, bunları geleneksel formlarımız ile bir araya getirerek Türk cam sanatını temsil edecek yepyeni eserler ortaya çıkmasını sağlamak amacıyla, tecrübeli cam ustalarına ve cam sanatçılarına yönelik bir dizi teknik atölye çalışması gerçekleştirdik.