Geleneksel Nazar Boncuğu Atölyesine hoşgeldiniz!

İzmir’in  Kemalpaşa ilçesine bağlı Nazarköy’de yaklaşık 1950 yılından bu yana Nazar Boncuğu ocaklarında cam süs eşyaları ve nazar boncukları üretilmektedir. Son yıllara kadar köyde 12 kadar ocak bulunurken günümüzde ocak sayısı 5’e düşmüştür.

Bu geleneğin yok olmasına gönlü razı gelmeyen,  Cam Ocağı Vakfı, ziyaretçilerine geleneksel Nazar boncuğu fırınları hakkında bilgilendirebilmek için 2007 yılında Nazarköy’den davet ettiği İsmail ustaya bu fırını yaptırmıştır. İsmail usta zaman zaman gelip fırını çalıştırmakta ve bakımını yapmaktadır.

Nazarköy halkı, 1200 derece ocaklarda erkekler tarafından üretilen çeşit çeşit boncuklar, köyün kadınları tarafından tasarlanan takılara, süs eşyalarına dönüştürülerek meraklılarının beğenisine sunarak geçinmektedir.

Kötülükten ve uğursuzluktan koruduğuna inanılan nazar boncuğunun üretimi bir gün öncesinden başlıyor. Akşam parçalanmış hurda camlarla doldurulan ocaklar, sabah gün doğmadan yakılıyor. Ocaklarda çıralı yapısından ve köz oluşturmamasından dolayı sadece kızılçam odunu kullanılıyor.

Ortalama 800 – 1200 derece ısıda eriyen camlar, ustaların becerisiyle şekle giriyor.

Günde 10-12 saatini ateş karşısında geçiren ustalar, eriyen camı kobalt, bakır oksit, opak ve kurşun gibi maddelerle renklendiriyor. Daha sonra özel yapım cıva çeliği çubuklarla eriyen camı ocaktan alan ustalar, nazar boncuğunu kalıp kullanmadan çelik çubuklarla siparişe göre şekillendiriyor.

Bir usta, büyüklük ve tasarıma göre günde ortalama 40 ila 700 adetlik üretim yapabiliyor.